Näin teet hyvän videon itse: Pikaopas yrittäjälle

aleksi rinne studio valokuvauksessa ar films oy

Aleksi Rinne
21.10.2019
Lukuaika ~14 minuuttia

Videomarkkinointia kevyesti - DIY meiningillä!

Tiedän, että moni suomalainen pienyrittäjä miettii, miten saisi kasvatettua omien palveluidensa tai tuotteidensa myyntiä.
Monelle varmasti hiipii ajatus aktiivisemmasta ja paremmasta markkinoinnista, jolla omaa osaamistaan voisi tuoda esille.

Mutta miten sitä markkinointia nyt kuuluikaan hoitaa?
Olikos se niin, että videot toimii parhaiten?
Entäs se Facebookin live?
Tuntuu, että kaikki muut tekevät videoita, niin ehkä minunkin pitäisi?

Kun ajatus mainonnasta lähtee laukkaamaan ja into on huipussaan, niin on hyvä painaa hieman jarrua, laittaa vaihde vapaalle ja vähän miettiä reaaliteetteja:

Onko sinulla oikeasti aikaa ja osaamista videoiden tekemiseen itse?
Pystytkö uhraamaan kallista aikaasi videoinnin opetteluun, suunnitteluun, käsikirjoitukseen, kuvaamiseen ja editointiin?

Jos todella olet sitä mieltä, että haluat tehdä videot itse, niin tämä kirjoitus on tarkoitettu juuri sinulle!

Kerron kaikki hyvän kevyen videon elementit, niin voit itse kokeilla niitä käytännössä.
Kannustankin kaikkia oppimisenhaluisia kokeilemaan videoiden tekemistä.
On mukava tehdä sisältöä, josta katsoja saa hyötyä ja elämyksiä.

1. Videon suunnittelu

Jokainen video lähtee liikkeelle hyvällä ja perinpohjaisella suunnittelulla.
Käytän itse seuraavia kysymyksiä videoiden suunnittelun pohjana.

 • Kuka on videon katsoja – ketä tai keitä se palvelee ja millä tavalla?
 • Millä alustalla video julkaistaan – Facebook, Instagram, YouTube, TV, nettisivut?
 • Mikä on videon haluttu pituus? – Monesti sanotaan, että alusta määrää videon pituuden. Totuus on, että laadukas sisältö on juuri sen pituinen kuin se on. Ei ole mitään maagista numeroa, joka toimii aina.
 • Mikä on videon aihe?
 • Mikä on videon pikkukuvan konsepti? – Älä missaa tätä, hyvät pikkukuvat yhdessä vetävän otsikon kanssa ovat erittäin tärkeitä.
 • Missä video kuvataan?
 • Mitä kalustoa tarvitaan? – Valotarvikkeet, mikit, nauhurit yms on hyvä listata ylös, jos videosi vaatii sitä
 • Miten video lopetetaan? – Ohjaa katsoja aina toimimaan haluamallasi tavalla

Sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” – toimii erinomaisesti videoiden teossa ja se nopeuttaa editointia ja videon leikkaamista.

2. Videon käsikirjoitus

Monet saattavat pelätä tätä vaihetta, mutta täysin ilman syytä. Käsikirjoitus on jokaiselle omanlainen ja sen tehtävä on kirjoittaa ylös koko videon teon prosessi tai tarina. Tämä nopeuttaa kuvauksia ja sillä on helppo jakaa videon idea myös mahdollisille muille talenteille, jotka ovat projektissa mukana.
Tässä esimerkki erittäin lyhyestä ”käsikirjoituksesta.”

– Alkuun logo-animaatio
– Lyhyt esittely itsestä
– Kerro palvelusta x lisätietoa tietokoneen äärellä
– Kerro miten palvelu auttoi yritystä x, muista mainita asiat y ja z
– Lyhyt videopätkä asiakaspalaverista
– Lopeta kertomalla mistä löytyy lisätietoa
– Loppuun logo-animaatio

Käsikirjoitus voi siis olla hyvinkin lyhyt eikä siihen tarvitse sisällyttää, kuin videon tärkeimmät kohdat. Tämä auttaa huomattavasti muistamaan ja jäsentämään videon rakennetta sekä kokonaiskuvaa.

3. Videon ääni

Videon äänen laatu ja selkeys on kuvanlaatua tärkeämpi elementti. Katsoja voi katsoa huonolaatuisen videon, jossa on hyvä ja selkeä ääni. Jos äänen laatu taas on heikko, niin moni jättää videon katsomisen kesken. Tämä jää monelta aloittelevalta videonikkarilta huomioimatta ja kaikki panokset laitetaan videon visuaaliseen ilmeeseen. Ääniraidasta saadaan kuitenkin pienillä kikoilla laadukas ja selkeä.

Mikrofonin etäisyys äänen lähteestä

Kun mikrofonista halutaan saada paras mahdollinen laatu irti, niin se pitää saada lähelle puhujaa ja hänen suuta. Hyvä ja kallis mikrofoni on huono valinta äänen nauhoitukseen, jos se on sijoitettuna liian kauas lähteestä.
Vinkki: Hyvä etäisyys mikrofonista suuhun saadaan mittaamalla etäisyys sormilla näin.

Mikrofonin tyyppi

Yleisin käytetyt mikrofonit ensimmäisissä videoissa ovat kameran tai puhelimen oma sisäänrakennettu mikrofoni, herttakuvioinen haulikkomikrofoni ja paitaan tai solmioon kiinnitettävä nappimikrofoni.

Sisäänrakennettu mikrofoni on näistä se kaikkein heikoin valinta. Se on aina kiinni kamerassa eli todennäköisesti suhteellisen kaukana äänen lähteestä. Se myös taltioi jokaisen kameran tai puhelimen runkoon kohdistuneen liikkeen tömiseväksi ääneksi. Jos käytät kameran tai puhelimen sisäänrakennetua mikrofonia, niin yritä puhua mahdollisimman lähellä laitetta. Näin äänen laatu on paras mahdollinen ja ympäristön äänet sekä huoneen kaiku saadaan minimoitua.

Haulikkomikrofoni tallentaa äänen kapealta alalta, yleensä suoraan edestä. Haulikoilla äänittäminen on hieman tarkempaa, koska mikrofoni pitää saada osoittamaan melko tarkasti äänen lähteeseen eli puhujan suun/rintakehän alueelle. Optimi-tilanteessa käytetään erillistä mikrofoniständiä (tai isommissa tuotannoissa äänimiestä), jolla haulikkomikrofoni saadaan vietyä puhujan pään ylä- tai alapuolelle, siten että se ei näy kuvassa.
Yleensä monet käyttävät edullisia haulikkomikrofoneja, jotka kiinnitetään suoraan kameran päälle. Jos aiot toteuttaa kuvauksesi näin, niin suosittelen mahdollisimman laajaa linssiä kameraasi. Tämä tuo sinut lähemmäs mikrofonia ja äänesi on videolla selkeämpi. Laaja linssi ei ole niin imarteleva valinta ihmiskuvauksessa.

Nappimikrofoni taltio yleensä äänen joka suunnasta. Monesti se asetetaan klipsillä navan – rinnan korkeudelle, paitaan tai solmioon. Tämä on se tapa, jota suosittelen monelle aloittavalle ”itsensäkuvaajalle” ja tässä tapauksessa pienyrittäjällä. Hyvä ja edullinen nappimikki on esimerkiksi tämä Roden älypuhelimille varta vasten suunnittelema malli. Voit kiinnittää mikrofonin suoraan puhelimeen (mikäli se sisältää 3,5mm liittimen) ja aloittaa laadukkaiden videoiden tekemisen siltä istumalta. Jos aiot kuvata kameralla ja etsit edullista nappimikkiä,niin suosittelen tätä versiota.

Vinkki: Jos haluat käyttää laadukasta taustamusiikkia videoissa, niin kannattaa tutustua näihin musiikkikirjastoihin, joista voit etsiä ja ostaa musiikkia käyttöösi: AudioJungle, Artlist, Musicbed ja Premium Beat.

4. Videon kohteen valaisu

Videon kuvaaminen tarkoittaa kohteista ”kimpoavan” valon taltioimista kameran sensorille, jonka jälkeen se muutetaan videotiedostoksi ja siitä taas katsottavaan muotoon. Videon valotukseen pätee samat säännöt, kuin valokuvauksessa, mutta pienillä muutoksilla höystettynä.

Täysin ilmainen, hyvä valaistus videon tekemiseksi sisätiloissa on ulkoa, ikkunan kautta tuleva valo. Jos mahdollista, niin suosittelen aina kuvaamaan videot siten, että kasvosi tai koko huone valaistuvat tästä luonnonvalosta. On tärkeä myös muokata valoa pehmeämmäksi, jotta sen luomat varjot eivät ole niin teräviä. Pilvisenä päivänä et tätä valon muokkausta tarvitse, mutta auringon paisteessa kannattaa valoa hieman rikkoa esimerkiksi sälekaihtimia hieman kääntämällä.

Toinen ”edullinen” ja yleinen tapa valaista videon kohde, on kuvata video tietokoneen näytön edessä. Tämä ei ole niin edullinen, jos sinulla ei ole tietokonetta, mutta se on yleisesti käytössä esimerkiksi monissa webinaareissa, jossa puhuja istuu ja lukee käsikirjoitusta samalla tietokoneella.

Ammattilaiset käyttävät videotuotannoissa lähes poikkeuksetta videokäyttöön suunniteltuja valoja ja valon muokkaimia halutun lopputuloksen saavuttamiseksi. Jos haluat kokeilla pienen videovalaistuksen rakentamista itse, niin suosittelen aloittamaan tällä setillä. Jos valaistaan henkilöä vain yhdellä valolla, niin tärkeintä on valon rikkominen tai pehmentäminen softboxilla tai vaikka Ikean suihkuverholla. Jos valaistusasiat kiinnostaa, niin löydät siitä lisää tietoa esimerkiksi täältä.

Vinkki: Videon ”puvustuksessa” ja taustan valinnassa kannattaa miettiä miten kohde, tai sinä, erotut parhaiten taustan väristä. Tummaa taustaa vasten kannattaa valita vaaleat vaatteet ja vaalealle taustalle tummat vaatteet.

5. Videon kuvaaminen

Viimeinen vaihe videon tuotannossa on päättää millä video kuvataan ja mitkä asetukset kamerasta valitaan. Jos olet varmistanut, että videon ääni tallentuu erillisellä nappimikillä ja käytät luonnon valoa tai erillisiä videovaloja, niin loppupeleissä videon laatuvalinnoilla ei ole niin suurta merkitystä.

Videon asetukset kannattaa valita, niin että se on helppoa käsitellä ja tiedostokoot pysyvät inhimillisenä.
Hyvä resoluutio on esimerkiksi 1080p ja kuvataajuus 25 tai 30 kuvaa sekunnissa. Tämän laatuista videota pystyy yleensä käsittelemään hieman vanhemmallakin tietokoneella tai puhelimella, eikä muistisi täyty välittömästi isoista videotiedostoista. Videon muut asetukset voit jättää hyvällä omatunnolla automaatille, mutta jos haluat parhaan tuloksen, niin valitset asetukset itse ja täysin manuaalisesti.

Tässä käyn läpi yleiset videoasetukset, jotka löytyy varmasti jokaisesta kamerasta sekä puhelimesta.

Kuvan valkotasapaino on syytä valita vallitsevien valo-olosuhteiden mukaan. Yleensä sisätiloissa, joissa on keinovaloa, valitaan kamerasta Tungsten (tai loisteputken kuva),jolloin värit tallentuvat videolle mahdollisimman ”normaalisti”. Tämä on kuitenkin olosuhteista riippuvainen ja asetusta pitää aina kokeilla ennen kuvauksia. Automaattinen valkotasapaino – toiminto löytyy monista kameroista nykyään ja se toimii myös suhteellisen hyvin.

ISO-asetus eli lyhyesti selitettynä kuvasensorin digitaalinen boostaus on vähän kuin valon määrän turbo-nappi. Tämä pyritään aina pitämään mahdollisimman pienenä (tai lähellä kameran natiivi ISO-arvoa), jotta videoon ei muodostu laatua huonontavaa kohinaa. Jos kuvaat paljon hämärissä oloissa, niin Sonyn kamerat ovat tunnettuja siitä, että niiden tallentama video kestää isotkin ISO-arvot ilman suurempaa kohinaa. Jos kuvauksesi taas tapahtuu kontrolloiduissa oloissa ja hyvässä valossa, niin saat hyvää kuvaa varmasti kaikkien merkkien kameroilla sekä älypuhelimilla.

Suljinaika eli valotusaika määrittää sen ajan, jolloin kameran sensorin edessä oleva suljin aukeaa. Videokäytössä pyritään aina 180 asteen sääntöön eli jos tallennat kuvaa 25 kertaa sekunnissa, niin hyvä suljinaika on 1/50. Jos kuvaat 30 kuvaa sekunnissa, niin 1/60, 60 kuvaa/s niin 1/120 ja niin edelleen.

Tämä 180 asteen sääntö antaa kuvassa liikkuville kohteille pienen, liikkeestä johtuvan sumennuksen. Tällöin video näyttää lähes samalta, kuin miten ihmisen silmä sen näkisi. Tämä ei ole kuitenkaan kiveen hakattu sääntö ja siitä voit hyvin poiketa, kunhan se on tietoista. Poikkeuksen voi tehdä esimerkiksi silloin, kun kuvaat haastattelua ja kuvassasi olevat kohteet eivät paljoa liiku ja tarvitset lisää valoa kuvaasi.

Linssin aukko määrittää sen, kuinka paljon linssi päästää valoa kameran sensorille. Kun linssin aukko on suuri ja f-luku pieni (esim. 1/1.2), niin kameraan tulee eniten valoa ja myös sen syväterävyys-alue on pienin. Tausta on tällöin sumea ja tarkennetun osan syvyys todella lyhyt. Hyvä muistisääntö on kuvata aina hieman pienemmällä aukolla, kuin mitä linssin suurin aukko on. Esimerkiksi jos kamerasi linssi on Canonin 50mm 1/1.2, niin sen kuva on tarkimmillaan 1/1.4 aukolla. Toinen hyvä muistisääntö on myös se, että paikallaan olevat haastattelut kuvataan isohkolla aukolla (1/1.8 tms) ja paljon liikkuvat kohteet pienellä aukolla (1/8 tms). Tämä on kuitenkin jokaisen ”artistinen valinta”, eikä sääntö.

Muista varata riittävästi muistia kuvauksiisi ja siirrä tiedostot mahdollisimman nopeasti talteen myös toiselle laitteelle tai muistille. Tiedostoja korruptoituu, joten varmuuskopiointi ja videotiedostojen hallinta on erittäin tärkeää. Yleensä on paljon helpompi varmuuskopioida tiedostot, kuin järjestää uudet kuvaukset.

Vinkki: Jos kirjoitat videon puheen tarkasti ja omistat tabletin tai älypuhelimen, niin voit muuttaa sen teleprompteriksi eli näytöksi, jossa videon ”teksti” etenee puheesi mukana. Näitä sovelluksia on esimerksi Androidille ja Applen laitteille.

6. Videon editointi

Videon leikkaus ja kuvan editoiminen on jälkituotannon ensimmäinen osa. Monet sanovat, että editoiminen vie suurimman osan videoiden tekemiseen käytetystä ajasta. Editointi on sitä helpompaa ja nopeampaa, mitä tarkemman suunnitelman videolle olet alunperin tehnyt. Jos kuvauksissa kuvataan vain tarvittava materiaali ja tarinan rakenne on listattuna, editoiminen voi olla hyvinkin nopeaa.

Paras ja täysin ilmainen sovellus editointiin tietokoneella on ehdottomasti Davinci Resolve.
Tämä on monen ammattilaisen valinta, mutta se voi olla todella monimutkainen opetella.
Helppo sovellus editointiin on esimerkiksi ilmainen GoPro Quik tai maksullinen Adoben Premiere Elements.
Jos haluat editoida mobiilisti puhelimella suosittelen Adoben Premiere Rushia tai Filmora Go sovelluksia.

Itse pidän hyvänä editointina huomaamatonta leikkausta ilman suurempia efektejä. Hyvä muistisääntö on tehdä leikkaus aina kun haluat näyttää katsojalle jotain. Tähän on todella monia tyylejä ja tapoja, joten en lähde niitä erittelemään. Editointi on subjektiivinen laji ja siinä pääsee käyttämään luovuutta, mikä tuo tekijöiden välille isojakin eroja. Kannattaa kuitenkin lähteä liikkeelle mahdollisimman simppelistä leikkauksista ja fade in sekä out siirtymistä.

Videon renderöinti tehdään editoinnin lopuksi ja ohjelmasta riippuen tämä löytyy hieman eri nimityksellä. Render, export tai deliver ovat yleisimmät nimitykset. Renderöinnin asetukset kannattaa valita usein sovelluksista löytyvistä valmiista pohjista, jotka käyttävät optimoituja asetuksia julkaisualustakohtaisesti.

Grafiikan luominen, musiikin editointi, ääniraidan parannus, värien säätö ja määrittely ovat myös osa editointia, mutta ne ovat mielestäni ajankohtaisia vasta kun perusjutut ovat täysin hallussa, joten en lähde niitä tähän avaamaan sen enempää. Pohjatyön ja suunnittelun kun tekee hyvin, niin säästää aikaa editoinnissa.

Lopuksi

Ei kannata pelätä videoiden tekemistä, vaan kokeilla ja tehdä niitä alkuun ihan vain omaksi iloksi. Sisältöä ei tarvitse mihinkään julkaista ja samalla opit kokeilemisen ja virheiden kautta. Ei kannata olla liian kriittinen omille teoksille, vaan tehdä lisää, jotta tulisit paremmaksi. Omasta mielestä huono video on noin miljoona kertaa parempi, kuin video, jota ei tehty ollenkaan. Toivon, että tämä artikkeli helpotti videoiden tekemiseen liittyvissä kysymyksissä ja sait tästä myös jotain uutta informaatiota.

Listaan tähän alle vielä suosittelemani edulliset kalustosetit, joilla pääset videoiden teossa alkuun.


Puhelimella kuvaajalle: vlogit, haastattelut yms.

Videokamerapuhelin: Apple iPhone 8 tai uudempi
Nappimikrofoni: Rode Smartlav+ ja adapteri + jatkojohto
Haulikkomikki: Rode VideoMic Me-L
Editointiin: FilmoraGo

Hyvä ja edullinen videokamera-setti:

Kamera: Canon EOS M50 + linssi ja jalusta
Muistikortti: Kingston Canvas React 128GB
Nappimikrofoni: Rode Smartlav+ ja jatkojohto
Haulikkomikki: Rode Videomic Pro

Valaisukitti: Falcon Eyes

Ota yhteyttä

 • +358 44 0280593
 • aleksi@ar-films.com
 • 20200 Turku, Suomi